Voorkom condens op de beglazing aan de binnenzijde van uw woning

Meestal treedt dit fenomeen op wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlakte zoals een raam. Het temperatuur- en vochtigheidsverschil tussen de binnen- en buitenlucht zorgt voor dit verschijnsel. Dit fenomeen treedt doorgaans op wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een raam.

Wat zijn de achterliggende oorzaken?

Bij condens op de beglazing zijn vaak het temperatuurverschil, de slechte isolatie of de hoge luchtvochtigheid de boosdoeners. Bij koud weer is de beglazing meestal kouder dan de temperatuur binnen. Wanneer de warme lucht van binnenshuis in aanraking komt met het koude glas van de beglazing, kan deze warme lucht geen vocht meer vasthouden.

Een stijging van de relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het overtollige vocht op het koude raam gaat condenseren, wat resulteert in condensatie. Bij een slechte isolatie van een raam kan het glas aanzienlijk kouder zijn dan de temperatuur binnen. Onvoldoende isolatie van ramen, zoals enkel glas, maakt ze kwetsbaar voor condensatie.

Het uitvoeren van bepaalde activiteiten in huis, zoals koken, douchen of het drogen van wasgoed, kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid binnenshuis stijgt. Wanneer vochtige lucht niet goed wordt afgevoerd, kan dit leiden tot condensvorming op de koude ramen. Dit zijn de meest gebruikelijke factoren die zorgen voor condensvorming, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn in uw woning.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat condensatie vermindert of wordt voorkomen?

Ventileer uw woning goed, vooral in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, zoals de keuken en de badkamer. Gebruik ventilatieroosters of open ramen om vochtige lucht naar buiten te laten. Zorg ervoor dat uw ramen goed geïsoleerd zijn om temperatuurverschillen te verminderen.

Als er sprake is van veel vochtige lucht, bijvoorbeeld in de badkamer en keuken, kunt u uw afzuigventilatoren gebruiken om vocht direct af te voeren. Als de luchtvochtigheid in huis altijd hoog is, kunt u een luchtontvochtiger gebruiken. Door condensatie te verminderen, wordt het binnenklimaat comfortabeler en voorkomt u de vorming van schimmel.

Snel een medewerker spreken? Bel 073 204 5804

Wij helpen u graag verder!